Voeding en MS, dat nemen wij heel serieus

Eigen diëtiste
MS-Anders heeft een eigen diëtiste in dienst: Marian Noordam. Eentje die gespecialiseerd is in wat voeding kan bijdragen aan je kwaliteit van leven met MS en die bovendien verstand heeft van voedselallergie en orthomoleculaire voeding. Marian heeft aan de wieg gestaan van het programma Anders Eten bij MS. MS-Anders en Voeding Leeft werken samen om MS-patiënten onder begeleiding te laten kennismaken met anders eten: louter verse spullen, zo min mogelijk vooraf bewerkt, voedingsmiddelen waarvan de gunstige werking wetenschappelijk onderbouwd is. Onze diëtiste is aangesloten bij MS Zorg Nederland.

1

Persoonlijk advies over voeding
Wil je dat een diëtist samen met jou eens kijkt naar je voedingspatroon en wat er anders (beter) kan? Dan is ’t goed om te weten dat het Netwerk Orthomoleculaire Diëtisten (NOD) een eigen richtlijn ontwikkeld heeft voor voeding bij MS. Dit netwerk heeft als uitgangspunt een zo natuurlijk en onbewerkt mogelijke voeding, aangevuld met leefstijladviezen en eventueel supplementen. Marian heeft destijds meegewerkt aan de totstandkoming van deze richtlijn en is ook bij ’t NOD aangesloten.

Als de diëtist een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, gaat de nota rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De eerste 3 uren dieetadvies worden vergoed vanuit de basisverzekering, ze gaan wel af van je eigen risico. Daar is een verwijzing van je arts -enkele zorgverzekeraars uitgezonderd- niet eens voor nodig.

Hier vind je meer informatie over hoe ’t zit met de vergoeding.

Vragen aan Marian
Met MS heb je je goede en je slechte dagen. Kan het te maken hebben met wat je gegeten hebt? Dat kan, maar dat hoeft niet. Kan voeding MS voorkomen of genezen? We weten ’t niet zeker. Vaststaat is dat MS multifactorieel is, en met een gezonde leefwijze kun je wel degelijk zelf iets doen om je conditie op peil te houden, een betere afweer te hebben en je fitter te voelen. Voeding is maatwerk. Vandaar dat Marian elke woensdag persoonlijke vragen beantwoordt over wat je dagelijks eet en drinkt, de variatie daarin, over je stoelgang, eventuele overgevoelige reacties op voeding enz. Je kunt haar rechtstreeks een e-mail sturen met je vraag. Dan neemt zij contact met je op. Je kunt haar trouwens op woensdag ook bellen via (06) 24 41 59 68 tussen 10 en 12 uur, of tussen 13 en 16 uur.