MS-Anders kinder- en jeugdkampen

MS en kinderen

Kinderen uit een gezin met MS zijn bij stichting MS-Anders méér dan welkom. Zijn ze tussen de 6 en 25 jaar, dan mogen van ons een relaxed weekendje weg. Hoewel relaxed… ze zijn zondag eind van de dag waarschijnlijk total loss. Maar dan hebben ze wel lotgenootjes ontmoet, vrijuit kunnen praten over wat hen bezighoudt en tal van (chat- en facebook)vrienden gemaakt. Zij weten: ik ben niet de enige die thuis moet dealen met MS!

cover flyer kinderkampen 2016In deze flyer lees je meer over de populaire kinderkampen van MS-Anders. Wil je ‘m bestellen? Klik hier.

Geef je ( kind ) vandaag nog op voor een kinderkamp in 2019!

Download hieronder het formulier van jouw leeftijdsgroep en stuur het ingevuld retour aan het adres dat  onder aan het formulier staat.

De invloed van MS op je kind

Als er 1 in het gezin Multiple Sclerose heeft, dan heeft dat áltijd invloed op de andere gezinsleden, zelfs als de MS nog maar weinig uiterlijke gevolgen heeft. Schuldgevoel (‘het komt door mij’), een te grote verantwoordelijkheid (‘ik moet voor mama zorgen’), hulpvaardigheid (‘doe maar niet, dat is te druk’), isolement (‘geen vriendjes mee naar huis’) of juist een (te) voorbeeldig gedrag: het is de realiteit van heel veel kinderen, weten we uit ervaring. MS maakt ook hún leven anders

Voor deze kinderen organiseert MS-Anders sinds 2001 verwenweekenden, actieve kinderkampen waarin op een speelse manier ook de ziekte van hun ouders wordt belicht. Naarmate de kinderen ouder zijn, krijgt het weekend een sportiever karakter. Jonge mantelzorgers, mensen die op het punt staan uit te vliegen en die bezig zijn met een vervolgopleiding of hun eerste job gaan bijvoorbeeld met elkaar zeilen of abseilen in de Ardennen.

Professionele begeleiding

Zoals bij alle weekenden van MS-Anders zijn er begeleiders bij die vanuit hun beroep dagelijks omgaan met wat het betekent als iemand in het gezin MS heeft. Artsen, maatschappelijk werkers, mensen met een sociaal psychologische achtergrond enz. Zij leren de kinderen, via verschillende activiteiten, meer over MS. Zo is er het MS-simulatiespel, er zijn groepsgesprekken, rollenspellen en veel gezamenlijke activiteiten. Jouw kind is dit jaar óók welkom!
Kijk op www.ms-kinderkampen.nl voor meer informatie, foto’s van eerdere kampen, data en aanmelding. Er is trouwens ook een levendige facebookpagina

Wat MS is, en wat ’t betekent voor je kind

Om MS bespreekbaar te maken voor alle leeftijden, heeft MS-Anders een kwartet- en memoryspel en diverse boekjes ontwikkeld. Oók over wat ’t voor je kind betekent als iemand anders in het gezin MS heeft, luchtig geschreven in de taal van je kind. Klik hier om deze te bestellen. En bestel dan meteen de flyer over de kinderkampen zelf.