Algemene Behandeling

Regulier en complementair
MS is met de huidige stand van de wetenschap niet te genezen. Wel zijn er allerlei behandelingsmogelijkheden: ‘algemene’ behandelingen (de reguliere behandelingen waarbij de meeste neurologen de algemene Richtlijn volgen) en ‘complementaire’ behandelingen.

Wat valt er te behandelen?
De eerste vraag is wát je gaat behandelen: de ontstekingen (de schubs) of de axonale degeneratie (de geleidelijke achteruitgang). Het liefste zou de arts de behandeling op beide fronten inzetten, maar de meeste behandelingen concentreren zich op (het verminderen van) de ontstekingen. De verschijnselen van MS en de behandelingen die daarvoor zijn, kunnen grofweg worden onderverdeeld in 3 typen:

1. Behandeling van acute verslechteringen (schubs of exacerbaties, klachten die langer dan 24 uur aanhouden en die niet aan koorts of een infectie te wijten zijn.) Hiervoor worden meestal corticosteroïden gebruikt (methylprednisolon). Maar er zijn ook andere anti-inflammatoire middelen.

2. Beïnvloeding van het ziekteverloop, ziektemodificerend wordt dat genoemd, ook wel: immuno-modulerend. Het effect van deze behandelingen is alleen aangetoond voor relapsing-remitting MS; het zou het aantal schubs verminderen met ca. 1/3. Bekend zijn het injecteren met interferonbèta (Rebif, Avonex, Betaferon) en Copaxone (Glatirameer acetaat), de Fingolimod (Gilenya) capsules en Tysabri infuus (Natalizumab). Sinds enige tijd zijn in Nederland nieuwe behandelingen beschikbaar gekomen, w.o. spuiten met Peg Interferon, Tecfidera (Dimethylfumaraat) en Aubagio (Teriflunomide), beide in pilvorm en Lemtrada (Alemtuzumab) in de vorm van een infuus.

3. Symptomatische therapie. Klachten van onder andere vermoeidheid, spasmen, en incontinentie kunnen vaak met een combinatie van hulpmiddelen en therapie worden behandeld. Voor mensen met primair of secundair progressieve MS zijn er overigens alleen symptomatische behandelingen.

Wanneer ga je behandelen?
Een arts zal (het effect op) de ziekteactiviteit, de veiligheid van het middel en de verdraagbaarheid per persoon afwegen. De vraag is of vroeger behandelen met mogelijk een agressiever middel, een gunstiger effect heeft op de lange termijn. Daarover bestaat geen zekerheid. Overigens is er ook een groot verschil in kosten tussen de verschillende behandelingen. Zorgverzekeraars zullen dat zeker laten meewegen.

Is er wel een geneesmiddel?
Tot op heden is er geen geneesmiddel dat MS kan genezen en dat gericht is tegen de oorzaak, de zogenaamde ‘pathogenetische mechanismen’. Wat veel onderzoekers willen, is een middel dat de hersenen weerbaarder maakt tegen de aanvallen. Neuroprotectie wordt dat genoemd.